Християнські Проповіді

1Коринтян 1:22-24 - "Еніґма"

Andriy Honcharuk

«Бо й юдеї жадають ознак, і греки пошукують мудрости, а ми проповідуємо Христа розп'ятого, для юдеїв згіршення, а для греків безумство, а для самих покликаних юдеїв та греків Христа, Божу силу та Божую мудрість!» (1Кор.1:22-24).

Для острівної держави, такої як Велика Британія, життєво-важливими були, перш за все морські комунікації, система кровообігу економіки країни. У роки Другої світової війни від налагодженої роботи морських шляхів залежало життя британців. Якщо прямому загарбанню німцями Великої Британії заважало море, то перекриття нацистами морських шляхів, означало смерть Британської економіки та неможливість отримання допомоги з Америки. Через те, для Великої Британії головна битва Другої світової війни була морською.

Для британського військового морського флоту надзвичайно важливо було знати про пересування німецьких підводних човнів і кораблів, які найчастіше нападали на морські продовольчі та сировинні каравани, що прямували з Америки. Для безпеки вантажу військовому конвою необхідно було знати місце нападу противника. Адже розтягнутість каравану практично унеможливлювала швидке реагування конвою. Останній також міг бути зненацька затоплений. Британські військові легко лапали хвилю зв’язку супротивника, однак, що вона передавала, для них було повною загадкою.

Код шифрування німецького зв’язку так і називався «загадка», бо грецьке слово, яке при цьому використовувалось було «enigma». Для шифрування німці використовували спеціальну машинку, яку також називали «enigma». Ця шифрувальна машинка навмання вибирала цифрові комбінації, розшифрувати які могла лише така ж сама машинка з вірно введеним алгоритмом декодування.

До середини 1943 року рух німецьких човнів був повна enigma для британського флоту. Тисячі де-шифрувальників день і ніч працювали протягом декількох років без жодних результатів, щоб зламати «enigma». Лише після того, як одна з машинок потрапила в руки британських математиків разом з одним перехопленим розшифрованим повідомленням, вдалося зламати код. І лише після того, як enigma була зламаною, Британський флот зміг переломити хід бойових дій на свою користь.

Така enigma для природньої людини, людини, якою ми всі народилися, якою кожен з нас був від народження, яку апостол Павло називає тілесною, а ми називаємо гріховною, є Слово Боже. Мільйони намагалися і намагаються своїми власними зусиллями зламати шифрувальний для них код. Однак, і по сьогоднішній день Слово Боже, Святе Писання, залишається для них нерозкритою еніґмою. Ті, хто вважає себе мудрими у цьому світі, що тільки і не використовували, щоб зламати код enigma.

Серед так званих декодувальних ключів цього віку можна знайти філософії Аристотеля і Платона, теорію еволюції Дарвіна, психологію Фрейда, діалектику Гегеля, політекономію Маркса, чи просто звичайний людський досвід, звичайні переживання, відчуття чи глузд самої грішної людини. Однак, слова апостола стоять непорушними: «А людина тілесна не приймає речей, що від Божого Духа, бо їй це глупота, і вона зрозуміти їх не може, бо вони розуміються тільки духовно» (1Кор.2:14).

Тілесна, або грішна, людина вважає себе мірилом усього, розглядаючи все з позицій людської мудрості та сили. І коли така людина береться за Боже Слово, для неї Писання завжди залишатимуться нерозгадана enigma. Через те і пише апостол Павло: «Де мудрий? Де книжник? Де дослідувач віку цього? Хіба Бог мудрість світу цього не змінив на глупоту? Через те ж, що світ мудрістю не зрозумів Бога в мудрості Божій, то Богові вгодно було спасти віруючих через дурість проповіді» (1Кор.1:20-21).

Продовження в аудіо...